Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Békéscsaba terület
Békéscsaba terület

Újabb adomány a véradóknak!

E-mail Nyomtatás PDF

Újabb támogatással szeretnénk véradásra ösztönözni mindenkit az "Adj vért, adj esélyt" felhívás keretében.

A békéscsabai Szélvész Autósiskola jóvoltából azok között akik 2012. július 30.-án Mezőberényben (Művelődési Ház, 8-11 óráig) vért adnak, 5 db 30 000 Ft értékű KRESZ-tanfolyam kupon kerül kisorsolásra, amely bármely kategóriára felhasználható és átruházható is egyben.

Módosítás: ( 2012. július 24. kedd, 13:23 )
 

Országos katasztrófariasztási gyakorlat

E-mail Nyomtatás PDF

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.

A cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A teljes gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll:

  1. Országos értesítési és törzsvezetési gyakorlat keretében ellenőrzés, gyakorlás céljából a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományának (megyénkben 466 fő) értesítése történik meg. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálásra kerülnek az operatív törzsek, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre. Megyénkben készenlétbe helyezésre kerül tehát a Békés Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse, amely mellett részlegesen működtetésre kerülnek a helyi védelmi bizottságok operatív törzsei is.
  2. A gyakorlatnak ebben a fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat (ún. Marathon Terra rendszer, illetve EDR rádió) és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. (A májusihoz hasonlóan ez a katasztrófariasztási gyakorlat is a médiatörvény rendelkezésein alapul, vagyis a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján.)

A gyakorlás révén a lakosság megismerheti, s így a későbbiekben, akár egy valós helyzetben már felismeri a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak.

Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig: 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) a számukra meghatározott időn belül (azonnali vagy késleltetett közlési kötelezettség).

  1. Az országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat keretében mozgósításra kerülnek a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket. Megyénkben elsősorban az árvízi védekezésbe bevonható polgári védelmi szervezetek, illetve e szervezetek vezetési feladatait ellátó polgári védelmi parancsnokságok, valamint a riasztó és tájékoztató eszközök hangos próbáját végrehajtó szervezetek állománya kerül mozgósításra összesen 276 fővel.

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor.

 

A riasztási gyakorlattal párhuzamosan a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével együttműködésben önkéntes véradásra is lehetőség nyílik mind a gyakorlatban bevont polgári védelmi szervezetek állománya, valamint a 18 – 60 év közötti lakosság részére. A véradás helyszínei a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete által kerültek kijelölésre az alábbiak szerint:

Békéscsaba Vérellátó Állomáson (5600 Békéscsaba, Gyulai u. 18-20.) 0800-1800 között;

Gyula Polgármesteri Hivatalban (5700 Gyula, Petőfi tér 3.) 1400-1700 között;

Orosháza Vérellátó Állomáson (5900 Orosháza, Könd u. 59.) 0900-1200 között.

 

A gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók:

-        Magyar Televízió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;

-        Duna Televízió Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság;

-        Magyar Rádió Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;

-        Magyar Távirati Iroda Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság;

-        TV 2 kereskedelmi televízió;

-        RTL Klub kereskedelmi televízió;

-        HÍR Televízió;

-        Neo FM Zrt.;

-        Class FM Zrt.;

-        Info Rádió;

-        Klubrádió Zrt.;

-        Juventus Rádió;

 

A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a www.katasztrofavedelem.hu weboldal

 

Retró-Lecsó Véradás

E-mail Nyomtatás PDF
A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Békéscsabai Területi Vérellátója Retró-Lecsó véradást szervez a Lecsófesztivál keretében.

A véradás 2011. augusztus 26.-án, 10-17 óráig lesz a Csaba Center színpadán és előterében.

 

vercsepp_20110811220732_45.jpg

A nyári időszak kiemelt fontosságú, hiszen ilyenkor jelentősen lecsökkenek a vérkészletek.

 

A Retró-Lecsó véradás célja, hogy visszaidézze a régi idők hangulatát és lecsóval, csapolt sörrel valamint üdítővel kedveskedjünk a kezüket önként odanyújtóknak.
 

Sikeres véradás Békésen

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete sikeres véradást szervezett a Békési Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában.

Békés Város Önkormányzata segítette a Vöröskereszt munkáját mind a szervezésben, mind a donor megbecsülésben. A véradást nagy érdeklődés fogadta, hiszen az önkéntes véradók száma 61 fő volt, melyből 18 főt első véradóként  köszönthettünk.

Példamutató értékű magatartást tanúsítottak az önkormányzat dolgozói – közöttük Tárnok Lászlóné jegyző asszony – és közmunkásai is, akik nemcsak önzetlenül nyújtották a karjukat, hanem egymást is erősítették  a másokon való segítés fontosságának felismerésében.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és Békés Város Önkormányzata embertársaink nevében is köszöni a véradóknak, a véradáson megjelenteknek és mindazoknak, akik bármely módon segítették a véradást.

 

Gratulálunk Telekgerendás!

E-mail Nyomtatás PDF

Telekgerendás harmadszor is elnyerte a Humanitárius Település kitüntetés díját. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége 2011. április 27.-ei ülésén fogadta el Telekgerendás pályázatát. A táblaállítás jogát, illetve az elismerő oklevelet Medvegy Mihályné polgármester asszony május 8.-án, az országos Világnapon veheti át Habsburg György Elnök Úrtól.

Módosítás: ( 2011. május 07. szombat, 10:26 )
 
További cikkeink...


1. oldal / 2

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak