Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Gyula terület

Életmód tábor a Remény Program keretében

E-mail Nyomtatás PDF

A gyerekek többsége nagy izgalommal várta és készült az idei, 2012-es táborra, mely június 25-29-ig került megrendezésre.

Délelőttönként elméleti foglalkozásokon okosodtak a nebulók, amit délután a gyakorlati foglalkozás követett.

Baleset-megelőzési modulban közlekedési szabályokat tanultak, szabálytudatosság kialakításával, megbeszélésével, értelmezésével foglalkoztak. Megismerkedtek a közlekedési táblák alakjával, színeivel, jelentésével; közlekedési lámpákkal, rendőri karjelzésekkel, kanyarodási- és jobb kéz szabállyal. Rövid filmeket néztek. Témájuk: közlekedési szabálytalanságok, ittas vezetés, falusi kerékpár felszerelése; a droghasználat és közlekedés. Néhány film elrettentőnek tűnt (szembesültek a baleseti halállal), de minél fiatalabb korban találkozni kell azzal a ténnyel, ha a szabályokat megszegem, baleset érhet és akár meg is halhatok. A délutáni ügyességi pálya elemeinek leküzdésében mutathatták meg az egyensúly érzéküket, bátorságukat, kerékpáros tudásukat. Játékos ügyeskedésen belül versenyeztek, hogy ki tud a leglassabban, helyben legtovább, illetve adott körön belül maradva kerékpározni. A forgalomban is bizonyíthatták a tanult KRESZ szabályok alkalmazását. Fegyelmezetten, balesetmentesen közlekedtünk csoportosan az iskola épülete és a Vöröskeresztes székház között.

Elsősegély-nyújtási modulban az előzőekhez hasonlóan mind elméleti, mind gyakorlati szinten okítottuk a csimotákat. Alapvető elsősegély-nyújtási ismereteket készségszinten elsajátíthatták a gyerekek: elsősegélydoboz fontossága a háztartásban, helyes mentőhívás, betegvizsgálat, BLS, eszméletlen beteg ellátása. Megismerkedhettek az égési elsősegélynyújtással, vérzések ellátásával, fektetési típusokkal. Tudatosítani próbáltuk az első percek megismételhetetlenségét és meghatározóságát az elsősegélyben részesített további életének minősége szempontjából.

Egészséges életmód modulban a gyerekek az egészséges táplálkozás gyakorlati kivitelezésével ismerkedhettek. A konyhában együtt készítettük el a táborozók tízóraiját, uzsonnáját, gondoskodtunk a folyadékpótlásról. Tevékenység közben szembesülhettek a háztartási balesetekkel, szituációs gyakorlatokkal, mélyítettük a másik két modulban megszerzett ismereteket. A hét során a gyerekek vigyáztak egymásra és magukra, baleset (elvágta a kezét) csak felnőttel történt.

Fontos tanulság, amely a hét folyamán többször fókuszba került, hogy a gyerekek őszintén és önzetlenül mindenkin, minden szituációban segítenének. Tudatosítani kell bennük, hogy minden elsősegély-nyújtási szituációban az elsősegélynyújtó biztonsága elsődleges.

Sikerült megtalálni a megfelelő arányt a játék és tudomány között. Érdekes, tanulságos, játékos hetet tölthettünk együtt a gyerekekkel. A témavezetők és segítők egyre jobban tudtunk együtt dolgozni (élvezzük a kortárssegítőink alapos témaismeretét, Vöröskeresztes ifjúsági képzésen részt vettek tudását).

A Vöröskereszt eszmeiségéről, jelképeiről és a segítés fontosságáról színes, kisfilmekkel illusztrált interaktív előadást hallottak a táborozók a területvezetőtől. Pozitívumként had jegyezzük meg, hogy a táborban a gyerekek figyeltek arra, hogy az ételt ne pocsékolják, kérésünkre az általuk nem szeretett ételt nem kérték, vagy felajánlották társaiknak.

A gyerekek és segítők egyaránt élvezték a Vöröskeresztes játékgyűjteményből választott játékokat. A csapatok egymásra hangolódását annyira segítette, hogy az első nap végén a bizalom játék is sikerült.

A gyerekek jól érezték magukat a táborban, a szülők elégedettek voltak a szervezéssel a kérdőívek tanulsága szerint. A tábornak híre ment a városban, érdeklődés a következő turnusra már az idei nyáron is lenne.

A következő évben ismét szeretnénk megrendezni a tábort. Ha lehetőségeink engedik, két turnust tervezünk: haladó és kezdő szinten. Az év folyamán figyeljük a pályázati lehetőségeket Vöröskereszten belül és civil szervezeteknek meghirdetett egyéb lehetőségeken is.

A tábor megvalósításában segítségünkre voltak az önkéntes kortárssegítőink: Gurzó Katalin, Karsai Tamás; Szendrei Szilárd, Szendrei Péter. A médiafelelős és rendszergazda Molnár László. A Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársai: Dénesné Kereső Irén és Fodor Attiláné. A Sarkad Város Egészségéért Közalapítvány; a Sarkad Közművelődéséért, Oktatásáért, Sportjáért és Művészetéért Közalapítvány, akiknek segítségével az étkeztetéshez szükséges eszközeinket bővíthettük a fenntarthatóságot szem előtt tartva.

Akiknek felajánlásával színesebb, értékesebb lehetett táborunk: Szendrei Imre; Szabó Sándor és Panni néni; Ruzsa Tibor és Nagy Mária; Fodor Attiláné; Bogyó Mihály; Vezér Ferenc.

Köszönjük, hogy a Vöröskereszt Sarkadi Székháza otthont adott táborunknak; a Közétkeztetési Intézmény dolgozói ismét finom ételekkel kényeztették gyermekeinket; a helyi 601 sz. Reál üzlet dolgozója Varjú Icu segítette a tábor mindennapi bevásárlását. Ismét a METABROLLnak köszönhetjük a szállítást.

Bízunk abban, hogy egy év múlva hasonlóan színes programot, ilyen széles támogatottsággal tudunk megszervezni Sarkad Városában. Tisztelettel a tábor szervezői: Szendreiné Sós Erzsébet,Gurzóné Molnár Katalin és Boros Erika.

 

Sarkad is elnyerte a Humanitárius település címet

E-mail Nyomtatás PDF

A Humanitárius Települések II. Országos Találkozójának Dunakiliti adott otthont, ahogyan az országos Világnapnak is. A Győr-Moson-Sopron megyei település maga is büszkélkedhet a Humanitárius Település címmel. A Magyar Vöröskereszt 2007-ben alapította ezt az elismerést. Azok a települések nyerhetik el, akik segítik a nehéz helyzetben élőket, fontosnak tartják az egészségre nevelést, beleértve a véradásra mozgósítást, az elsősegély nyújtási ismeretek terjesztését, s mindezt a fiatalok bevonásával valósítják meg. A cím megalapítása óta 14 település nyerte el a díjat. Idén kilenc elismerést adnak át, három településnek első alkalommal, köztük Sarkadnak, amihez ezúton is gratulálunk.

Módosítás: ( 2012. május 21. hétfő, 10:28 )
 

Autómentes nap

E-mail Nyomtatás PDF

Az autómentes nap alkalmából a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei elsősegélynyújtó bemutatót tartottak, óvodásoknak és iskolásoknak. A legnagyobb élményt a gyerekek részére az újraélesztés gyakorlati menete jelentette. Az résztvevők fontosnak tartják a mindennapi életben az életmentő gyakorlatokat.

A bemutató mellett lehetőség volt véradásra is a Vérellátó Állomáson, ahol a helyieken túl a Gyulán üdülő vendégek közül többen is önként adták karjukat.

Dénesné Kereső Irén, területi vezető

 

Felhívás véradásra!

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete Retró Véradást szervez 2011. augusztus 19.-én Gyulán, a Béke sgt. 67. szám alatti volt Ifjúsági Házban.

A nyári időszak kiemelt fontosságú a vérellátás szempontjából. Több a nyaraló, és sajnálatos módon ilyenkor megszaporodnak a balesetek is, így nagyobb szükség van az életmentő vérre, ám kevesebben tudnak vért adni.

Célunk, hogy ezen a véradáson visszaidézzük a régi véradások hangulatát, így az étkezési tiketten túlmenően bőséges megvendégeléssel, bográcsos ételekkel és frissítőkkel várjuk a donorokat.

 

 

Súlyos beteg kisfiún segítettünk

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt napokban a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezetét Gyulán egy beteg kisfiú szülei keresték fel. Vadi Zsolt Sarkadon élő 10 éves kisfiú, akinél közel egy hónapja súlyos betegséget diagnosztizáltak. Túl van az első műtéten, kemoterápiás kezelést kap Budapesten.

Rövid idő állt a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy steril szobát hozzanak létre a beteg kis családtagnak. A többgyermekes család anyagi helyzete sem engedte meg a hirtelen költségeket. Ezért fordultak szervezetünkhöz. A területvezető kérésére a FERBONEX gyulai üzletháza egy 8m2 steril szoba kialakításához, a szükséges elemeket azonnal adományba felajánlotta, (hidegburkoló, festékek, ragasztók stb.), és házhoz szállította.

A helyi családsegítő intézményvezetője kórházi ágyat biztosított a családnak.

Ezúton szeretném megköszönni mindazon személyeknek az önzetlen segítségét, akik az elmúlt időszakban bármivel könnyebbé tették ennek a nehéz helyzetben lévő családnak az életét. Amennyiben szeretnék segíteni a kisfiút és családját keressenek bennünket, elérhetőségeink megtalálhatóak a honlapon.

Dénesné Kereső Irén Területi vezető

 


1. oldal / 2

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak