Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Orosháza terület
Orosháza terület

Elsősegélynyújtó bemutató Orosházán

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete a közelmúltban felkérést kapott Evangélikus Egyháztól, hogy az Orosháza- Szentetornya parókián rendezett hittan táborban elsősegélynyújtásból bővítsük a táborozó gyermekek (8-12 éves korcsoport) ismereteit.

Segítségnek felkértem Berlinger Fanni ifjúsági vöröskeresztesünket (a Táncsics Mihály Gimnázium bázisiskolánk tanulója) aki 6 éve vesz részt a vöröskeresztes felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyeinken.

Odaérkezésünk után a kb. 25 fő gyermeknek és 6 felnőtt segítőnek egy rövid tájékoztatót tartottam a Vöröskereszt történetéről és a tevékenységeinkről, majd egy baleseti szituációt imitálva, amihez bevontuk a táborozó gyermekeket (kis motoros és biciklis ütközése, ahol az egyik sérült eszméletlen volt a másik megütötte nagyon magát és eltörött a felkarja) az elsősegélynyújtó teendőit, hogy mit kell tennie, amíg a mentő megérkezik. A szabályos bemutattuk mentőhívást az életjelenségek és a gerinc szakszerű vizsgálata után a stabil oldalfektetést a másik sérültünk törött karjának háromszögletű kendővel való rögzítését, mutattuk be.

E kis bemutató után a gyermekek felszabadultan zúdították ránk a kérdéseiket. Pl. mit kell tenni különböző vérzések esetén, ( megmutattuk a sebellátás szabályos menetét , a nyomókötés felhelyezését,) égések esetén a teendőket, és még sok egyéb elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdésre adtunk választ illetve mutattuk be a teendőket . A jó hangulatban zajló interaktív idő gyorsan eltelt, amiben bővítettük a gyermekek első-segélynyújtási és Vöröskeresztes ismereteit.

Úgy gondolom nagyon jó alkalom volt ez arra, hogy a hasznos ismeretek átadásával a gyermekek elsősegély nyújtási és Vöröskeresztes ismereteit bővítsük.

Tóth Zoltánné területvezető

 

 

Vöröskereszt Anno

E-mail Nyomtatás PDF

Orosházán több mint 120 éve jelentős szerepet tölt be a Vöröskereszt, a segítségnyújtáson túl számos közéleti programot rendeztek és rendeznek ma is helyi önkénteseink, munkatársaink. Az alábbi 1892 január 2.-án megjelent Orosházi Közlöny cikke is egy a helyi vöröskereszt által szervezett hangversennyel egybekötött táncest felhívását tartalmazza.

Módosítás: ( 2012. január 25. szerda, 16:25 )
 

Egy éjszaka a hajléktalanokért

E-mail Nyomtatás PDF

Az „Egy éjszaka a hajléktalanokért” országos rendezvénysorozat orosházi eseménye immár nyolcadik alkalommal, október végén került megrendezésre az Árpád kertben. A szolidaritás éjszakájának több célja is van. Egyrészt, hogy felhívja a még utcán élők figyelmét, másrészt, hogy bemutassa a hajléktalan szállón levő ellátási formákat és növelje a fedél nélküli emberekkel szemben a szolidaritást.

Orosházi Területi szervezetünk 1995 óta van kapcsolatba az intézménnyel és folyamatosan segíti adományokkal. A rendezvényen az érdeklődőknek a Vöröskereszt tevékenységét mutattuk be az önkénteseink segítségével.

Tóth Zoltánné, területi vezető

Módosítás: ( 2011. november 04. péntek, 11:55 )
 

Elismerés az Orosházi Területi Szervezetünknek

E-mail Nyomtatás PDF

A Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola tanévzáró ünnepségen, 2011. Július 18-án vehette át Tóth Zoltánné területvezető az elismerő oklevelet Blahó János igazgató úrtól az Iskola Vöröskeresztes programjaiban való közreműködésért, és a jó együttműködés elismeréseként.

A Táncsics Mihály Gimnázium régóta bázisiskolája a Magyar Vöröskeresztnek, ahol évente az iskola tanulói részére egészségnapot szerveznek, két alkalommal véradást, részt vesznek az Ifjúsági Vöröskeresztesek a Területi Szervezet szociális programjaiban, elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó versenyeken. 2011- benn az országos csecsemőgondozó versenyen negyedik helyezést értek el. Az iskolában 343 fő tanuló és 34 fő tanár tagja a szervezetünknek.

Munkánkat közvetlenül Petrusné Süle Márta tanárelnök és Lánczi Katalin ifjúsági védőnő, és Makuláné Gulicska Valéria igazgató helyettes segíti.

 

Vöröskeresztes családi nap az orosházi Forrás Református Óvodában a segítségnyújtás jegyében

E-mail Nyomtatás PDF

"Ez a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!" Zsolt 118,24

Tavaly óta a Magyar Vöröskereszt bázisovija a Forrás ovi, ahol 2011, május 14.-én, szombaton vöröskeresztes családi napot tartottunk. A délelőtt folyamán különböző játéklehetőségekre, családi rajzversenyre (melynek témája a Vöröskereszt volt), sportvetélkedőre, táncolásra és közös éneklésre is volt lehetőség.

A rendezvényen a jelenlegi ovisokon és szüleiken kívül az idén beiratkozott gyerekek és szüleik, illetve a már elballagott egykori ovisok és szüleik is részt vettek.

A sok móka és kacagás mellett a jelenlévők betekintést nyerhettek a vöröskeresztes tevékenységekbe, eszmeiségbe is. Ifjú vöröskeresztesek bemutatót tartottak az alapvető elsősegélynyújtó lépésekről, hogy mi történik, mit lehet csinálni sérülés esetén. A gyerekek türelmesen várakoztak, hogy mindenki a lehető legszakszerűbb ellátásban részesülhessen.

Keresztyén óvodaként a segítségnyújtás nagyon fontos az óvoda életében. Ruhát és egyéb adományt eddig is gyűjtöttek, de véradást csak azóta tudunk szervezni, amióta bázisóvoda lettünk. A 29 véradónak jelentkező közül volt aki 47-szeres véradó volt, de ami különös örömmel töltötte el szívünket, hogy 16 fő, óvodás szülő első véradó volt.

Hisszük és valljuk, hogy ebben az elvadult világban, amelyben élünk, a gyerekeknek jó példát kell mutatnunk, mert felnőttként akarva akaratlanul is ezt fogja utánozni. Amely társadalmi értékeket fontosnak tart a szeretett felnőtt, azt fogja fontosnak tartani a gyermek is. Ha azt látja, hogy az óvónéni, dadusok, szüleik vért adnak mosolyogva, felnőtt korára vágyik rá, hogy hasonlóan cselekedjék ő is.

"...az ÚR szeretetével tele van a föld,..." Zsolt 33,5

 


1. oldal / 2

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak