Jeles eseményt ünnepel ezekben a napokban a Román Vöröskereszt. A humanitárius, jótékonysági szervezet 1876. július 4-én alakult meg Bukarestben.

135 éves tevékenységét a szerte a világban elterjedt vöröskeresztes mozgalom egészére érvényes hét alapelv irányítja: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Segítő kezet nyújtani az elesetteknek, rászorulóknak, a társadalom számkivetettjeinek, háborúk, természeti katasztrófák áldozatainak nemcsak itthon, hanem távoli országokban is (Tájföld, Kína, Haiti, Japán, hogy csak a legfrissebb példákat említsük).

Az elmúlt években a Román Vöröskereszt megyei fiókszervezeteinek tevékeny közreműködésével igen jó eredménnyel ültette gyakorlatba az Élelmiszerbank programot. Ennek keretében az elmúlt esztendőben több mint 38 000 család kapott értékes élelmiszersegélyt (251 739 kiló élelmiszercikket sikerült összegyűjteni), 38 803 árvízkárosultnak utaltak ki gyorssegélyt.

A 135 éves évforduló alkalmával, ugyancsak jótékonysági, pénzgyűjtési céllal vasárnap este megrendezett gálaműsorban (amelyet a televízió is közvetített) Mihaela Geoană elnök bemutatta a társaság legújabb projektjét: az idős személyek otthoni gondozását az ország három megyéjében – Bákó, Kovászna és Hunyad – már beindítottak.

Vöröskereszt Arad Megyei Szervezete 2011. július 5.-én délután ünnepelte meg a 135. évfordulót. A Városházán tartott ünnepségre meghívást kaptak a németországi Traunstein városka Vöröskereszt szervezetének, valamint a magyarországi Békés Megyei Vöröskereszt szervezetnek a küldöttei is Cuvineanu Judit igazgatótól.

Az ünnepségen elismerő okleveleket nyújtanak át az emberiességből, lelkiismeretességből jelesre vizsgázó vöröskeresztes önkénteseknek, a fiókszervezet munkáját támogató intézményeknek, egyesületeknek, köztük a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének is.