A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete a közelmúltban felkérést kapott Evangélikus Egyháztól, hogy az Orosháza- Szentetornya parókián rendezett hittan táborban elsősegélynyújtásból bővítsük a táborozó gyermekek (8-12 éves korcsoport) ismereteit.

Segítségnek felkértem Berlinger Fanni ifjúsági vöröskeresztesünket (a Táncsics Mihály Gimnázium bázisiskolánk tanulója) aki 6 éve vesz részt a vöröskeresztes felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyeinken.

Odaérkezésünk után a kb. 25 fő gyermeknek és 6 felnőtt segítőnek egy rövid tájékoztatót tartottam a Vöröskereszt történetéről és a tevékenységeinkről, majd egy baleseti szituációt imitálva, amihez bevontuk a táborozó gyermekeket (kis motoros és biciklis ütközése, ahol az egyik sérült eszméletlen volt a másik megütötte nagyon magát és eltörött a felkarja) az elsősegélynyújtó teendőit, hogy mit kell tennie, amíg a mentő megérkezik. A szabályos bemutattuk mentőhívást az életjelenségek és a gerinc szakszerű vizsgálata után a stabil oldalfektetést a másik sérültünk törött karjának háromszögletű kendővel való rögzítését, mutattuk be.

E kis bemutató után a gyermekek felszabadultan zúdították ránk a kérdéseiket. Pl. mit kell tenni különböző vérzések esetén, ( megmutattuk a sebellátás szabályos menetét , a nyomókötés felhelyezését,) égések esetén a teendőket, és még sok egyéb elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdésre adtunk választ illetve mutattuk be a teendőket . A jó hangulatban zajló interaktív idő gyorsan eltelt, amiben bővítettük a gyermekek első-segélynyújtási és Vöröskeresztes ismereteit.

Úgy gondolom nagyon jó alkalom volt ez arra, hogy a hasznos ismeretek átadásával a gyermekek elsősegély nyújtási és Vöröskeresztes ismereteit bővítsük.

Tóth Zoltánné területvezető