A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága  – együtt a Vöröskeresztes Mozgalom 186 országára kiterjedő Keresőszolgálat-hálózatával – idén is megemlékezik az Eltűntek Világnapjáról. Az ENSZ által is elfogadott emléknap minden év augusztus 30-án hívja fel a figyelmet a külső és belső erőszak, fegyveres konfliktusok következtében eltűnt emberekről, és az eltűntek családtagjanak szenvedéséről.

A világ számos országában dúló ellenségeskedések következtében százezerszámra élnek Földünkön olyan családok, akik nem tudják vajon egy titkos börtön mélyén sinylődik-e hozzátartozójuk, vagy egy tömegsírban nyugszik, esetleg elesett a harcban, és névtelenül került eltemetésre ismeretlen helyen.Magyarország lakói ebben a tekintetben elsősorban a II.világháború következtében érintettek. Keresőszolgálatunk  folyamatosan segít felderíteni, hogy mi történt azokkal a fronton vagy koncentrációs táborokban eltűnt magyar áldozatokkal, akikről családjuk a mai napig nem kapott pontos információt. Sok esetben derül fény arra – a családok nagy megnyugvására – hogy az elhunyt névvel megjelölt sírját távoli tájakon még ma is gondozzák, virágokkal díszítik. A történet azonban nem mindíg zárul ilyen pozitívan. Tízezrekben – ha nem százezrekben – mérhető azoknak a száma, akiknek végső sorsára sohasem fog fény derülni. Róluk emlékezzünk meg ezen a napon.

Ne felejtsük azonban azt sem, hogy a II. világháború óta eltelt időben a világ öt kontinensén zajló háborúk és diktatúrák következtében világszerte százezrek aggódnak ma is eltűnt szeretteikért. Az ICRC és a Keresőhálózat jelenleg is közel 30 országban folytat komoly munkát sorsuk felderítésére és a további eltűnések megakadályozására. Ha csak európai példákat tekintünk, gondolnunk kell többek között Örményországra, Azerbajdzsánra, Grúziára, Bosznia Hercegovinára, Koszovóra. 2003-ban tartottak a Vöröskereszt genfi központjában egy nemzetközi konferenciát kormányzati és civil szervezetk részvételével, melyen egy kétéves szakértői munka záróakkordjaként elemezték az eltűnések okait, megakadályozásuk módjait, az eltűntek keresésének lehetőségeit és az aggódó hozzátartozók érzelmi, jogi támogatásának mikéntjeit.

További részleteket az ICRC tevékenyégéről a témában a következő linken található:www.icrc.org/eng/resources/documents/event/day-disappeared-event-2011-08-26.htm