Szerdától piros hőségriasztás lesz érvényben Békés megyében is a meteorológiai szolgálat jelzése szerint, míg a tisztorvosi szolgálat harmadfokú riasztást rendelt el.

A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ÁNTSZ hőségriadó fokozatai:

1. fokozat:

Figyelmeztető jelzés: (belső használatra, egészségügy, mentősök felé) a várható napi 25 Co-os vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén – ami az elhalálozásban kb. 15%-os növekedést valószínűsíti.

2. fokozat:

Készültség jelzés: (tájékoztatás az egészségügy és a lakosság felé), amennyiben a hőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 Co-t – ami kb. 15%-os növekedést okozhat a napi elhalálozásban. Alternatív feltétel: a várható napi középhőmérséklet legalább egy napra eléri a 27Co-t – ez kb. 30%-os napi elhalálozási növekedést jelenthet.

3. fokozat:

Riadó jelzés: (tájékoztatás az egészségügy és a lakosság felé), amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a 27Co-ot – ez kb. ugyancsak 30%-os emelkedést okozhat a napi elhalálozásban.

 

A Meteorológia Szolgálat magas hőmérséklet riasztásai:

Sárga riasztás:

Nagyobb területeken várható 33 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.

 

Narancs riasztás:

Nagyobb területeken várható 36 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.

Piros riasztás:

Nagyobb területeken várható 40 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.