Június 14. a Véradók Világnapja. Ezen a napon azokat a csendes hősöket ünnepeljük, akik önzetlen adományukkal, vérükkel, életet, reményt adnak beteg embertársaiknak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Föderációjának kezdeményezésére 2004. óta június 14. a Véradók Világnapja. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

A véradók Hősök! – hangzik a jeles nap idei szlogenje. A Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, hogy a véradók iránti szimpátiája, megbecsülése jeléül 2012. június 14-én öltözzön pirosba. Lehet az egy piros póló, nadrág, cipő, ékszer, karszalag, vagy akár egy piros baseball sapka is. Köszöntsük így a csendes hősöket, akik önzetlen adományukkal életet mentenek!

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420-430 ezer egység vérre van szükség. Ez azt jelenti, hogy évente közel félmillió önkéntes nyújtja segítő karját véradásra. A Magyar Vöröskereszt naponta több mint 1800 véradót toboroz országszerte szervezett véradásain, hogy a szükséges vérkészletek folyamatosan, egyenletes ütemezésben rendelkezésre álljanak.

A Véradók Világnapján, június 14-én országszerte 52 vöröskeresztes helyszínen (www.veradas.hu) várják a segíteni vágyókat véradásra.

Mindenki, aki aznap valamelyik vöröskeresztes helyszínen vért ad egy alkoholmentes Soproni Zéró dobozos sört kap ajándékba a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. jóvoltából.

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda