Éppen egy éve dolgozik a Magyar Vöröskereszt az iszapkatasztrófa sújtotta területen. Élelmiszer-és tisztítószer csomagok, védőfelszerelés, tűzifa, ingóságok pótlása, felújítások, lakóházak vásárlásának segítése, melléképületek építése – az idén 130 éves segélyszervezet a többi közt így segített a vörösiszap-károsult családoknak. A legnagyobb hazai humanitárius szervezet katasztrófaszámlájára mintegy 400 millió forint érkezett, ebből 206 millió forint a 1749-es segélyvonal segítségével gyűlt össze.

A Magyar Vöröskereszt megyei és budapesti kollégái már a katasztrófa első napján a helyszínre érkeztek, hogy részt vegyenek a segítségnyújtásban. Munkatársaink és önkénteseink védőfelszerelést, élelmiszert és ásványvizet osztottak a rászorulóknak, valamint a mentésben résztvevőknek.

A Magyar Vöröskereszt a mentési munkálatok segítése mellett gyorssegélyt juttatott a területre, amely a mindennapi élethez szükséges élelmiszereket, ásványvizet, tisztító-és tisztálkodási szereket és védőfelszerelést tartalmazta. Ezzel párhuzamosan folyamatosan biztosította a hozzá beérkező adományok gyűjtésének és kiosztásának feltételeit a kárterületen. Tavaly október óta 17 ezer élelmiszer-, 14 ezer vegyi áru csomagot, több mint 130 ezer ásványvizet osztott ki Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely településen. Ennek összértéke 180 millió forint volt.