A Táncsics gimnázium adott otthont április 27-én a Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó verseny megyei fordulójának. Nagy Gábortól, a Vöröskereszt megyei igazgatójától megtudtuk, a megmérettetésen 16 csapat versenyzett, de nemcsak a megyéből, hanem Aradról is érkeztek diákok a megmérettetésre. A versenyt három – általános, középiskolás és felnőtt- kategóriában hirdették meg. 4 kárhelyen kellett teljesíteniük a csapatoknak gyakorlati feladatokat, majd elméleti totó várta a versenyzőket. A megmérettetés célja, hogy a diákok szakszerűen tudjanak elsősegélyt nyújtani, és ezt tovább is adják társaik számára.

– Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban rögzüljenek az elsősegélynyújtás alapjai, sőt szélesíteni kellene ezt a kört, minél több helyen bemutatni a szakszerű elsősegélynyújtást, sőt tanítani is kellene az iskolákban- emelte ki Nagy Gábor.

Makuláné Gulicska Valéria, a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont megbízott igazgatója kiemelte, intézményük a Vöröskereszt bázisiskolája, hosszú évek óta vesznek részt csapataik elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó versenyeken, mindig szép eredményekkel. Fontosnak tartották, hogy teret adjanak ennek a versenynek is.

– Tudatosan ösztönözzük diákjainkat arra, hogy az elsősegélynyújtásban, és egyáltalán a vöröskeresztes mozgalomban részt vegyenek, minden osztályban vannak vöröskeresztes aktivisták, akik irányító tanárukkal Petrusné Süle Mártával részt vállalnak ebben a munkákban. Ugyanakkor van egy távlati célunk is, még pedig az, hogy a törvényi változások szerint önkéntes segítő munkára neveljük diákjainkat, ez pár éven belül egyébként is az érettségi alapfeltétele lesz, meghatározott óraszámban a diákoknak teljesíteniük kell önkéntes munkát. Úgy gondoljuk, ez ne egy névleges tevékenység legyen, hanem egy élő, aktív, hosszú éveken át kialakított saját belsőből fakadó tevékenység. Ha értelmes célt tudunk adni diákjainak, akkor mindenképpen ösztönözhetők a diákok e feladatra. A Vöröskereszttel való kapcsolatunk olyan értelmes célokat és feladatokat adhat a fiataloknak, amiktől nem berzenkednek, nem érzik tehernek és egyre többeket visz ebbe az irányba- összegzett Makuláné Gulicska Valéria.

A versenyt általános iskola kategóriában a református iskola csapata (Dimák Andrea, Fekete Anett, Sonkolyos Brigitta, Jankov Anna, Benkő Zsanett, felkészítő: dr. Kincses Istvánné) nyerte. A középiskolás kategóriában első helyen a Szent Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola kollégium csapata végzett, a felnőtt kategóriát szintén ennek az iskolának a csapata nyerte . E három csapat fogja képviselni a Békés Megyei Vöröskeresztet az országos versenyen.