A legfontosabb, az emberi élet védelme érdekében fogott kezet, s parafálta együttműködését a Békés Megyei Kormányhivatal a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetével. Tették mindezt – stílszerűen – a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapján, hiszen az ENSZ 1987 évi határozata alapján minden esztendő októberének második szerdája bolygónk sérülékenységére, az érte viselt felelősségre figyelmezteti az emberiséget.

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőzően a Békés Megyei Kormányhivatal mintegy hatvan dolgozója nyújtotta karját a vérellátó szolgálat munkatársainak, nem sokkal dél előtt pedig a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai adták vérüket önzetlenül, embertársaikért.

– A kormányhivatal társadalomszervező, közösségépítő feladatkörében eljárva nyújt kezet a karitatív, humanitárius, civil szervezeteknek. Példamutató az áldozatvállalás, kötelezettségvállalás, amit a Magyar Vöröskereszt önzetlenül tesz leginkább rászoruló embertársainkért. Számomra a cselekvőképességük, a mozgósíthatóságuk, illetve a gyors reagáló képességük a leginkább csodálatra méltó – hangsúlyozta a Békés Megyei Védelmi bizottság elnöki tisztségét is ellátó Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a katasztrófák elleni védekezés világnapja apropóján köszönetet mondott az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkormányzati tűzoltóságok, a járási mentőcsoportok, illetve a katasztrófavédelem munkatársainak is az elvégzett munkájukért.

„Vöröskereszt, mit is jelent?/ A haldoklónak égi jelet,/ a hontalannak alvóhelyet./ Az éhezőnek egy kenyeret,/ mindenkinek új életet./ Árvíz során homokzsákot,/ tűzvész során oltott lángot./ Szeretet annak, ki sosem látott,/ ölelést annak, ki csak arra vágyott./ Játékot a kisgyereknek,/ önbizalmat, ha kinevetnek./ Nyugalmat az elveszettnek,/ a boldogsághoz elvezethet./ Ezt és még rengeteget,/ ezt jelenti a Vöröskereszt.” – idézte Csipai Balázs költő sorait köszöntőjében dr. Párducz László.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete elnöke kifejtette, hogy a siker, a kulcs mindenekelőtt a párbeszéd, a konzultáció. Az együttműködési megállapodás a kormányhivatal és Vöröskereszt között arról szól, hogy a két szervezet segíti egymás munkáját nem csak az egészségvédelemben, hanem mindenhol, ahol van közös dolguk. Ilyen terület az ifjúságvédelem, a katasztrófavédelem és a krízishelyzetek kezelése. Az élet és egészségvédelem mellett nagyon jelentős az egészségtudatosság növelése, a betegségek megelőzés.

– A közös fellépéssel erősödik Békés megye egészségvédelme, hiszen Nyírő József szavaival: „Az élet nem tréfa. Azzal keményen szembe kell nézni. Az nehéz valóság, és könyörtelen.” – S amit Nyírő mondott: „Amíg nem én halok meg, addig nem érdekes és nem fontos a halál.” – Kérem, érezzék át, mi itt és most ezt a „nem fontosat” szeretnénk az eszméink és tetteink fontosságával és jelentőségével kifejezni és tenni – nyomatékosította beszédében dr. Párducz László elnök.

Az együttműködési megállapodást Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete igazgatója, dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete elnöke és Takács Árpád kormánymegbízott látta el kézjegyével.

ForrásBékés Megyei Kormányhivatal