Te magad vagy a csoda! – hangzik a Hétcsoda Élménytábor jelmondata. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt július 31. és augusztus 4. között olyan gyerekeknek szervez tábort, akik nehezen illeszkednek be a többségi társadalomba.

A Hétcsoda egy különleges közösségi tábor, amely hidat képez egészségesek, fogyatékossággal élők, bevándorlók, kisebbségi, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő vagy hátrányos helyzetben élő gyermekek között. Július 31-től augusztus 4-ig ötven gyermek vehet részt a zánkai élménytáborban. A Hétcsoda legfőbb célja a gyermekek számára a pozitív élmények biztosítása, az önkéntesség népszerűsítése és a személyes kompetenciák növelése.

A szervezők idén is érdekes programokkal és foglalkozásokkal készülnek. A zenehajón az X-Faktoros Gyurcsík Tibor énekel majd, de a búcsúesten az Animal Cannibals is meglátogatja a gyermekeket. Lesz környezettudatos projektdélután, biopiknik és a mozgásra is nagy hangsúly fektetnek a tábor készítői. A legfontosabb program a színcsoport foglalkozás lesz, ahol a gyerekek pszichoszociális fejlesztése folyik játékos formában.

„A program anyagi korlátok miatt csak öt napig tart, a visszajelzésekből mégis az derül ki, hogy ez alatt is lehet olyan élményeket adni, amelyek megváltoztathatják a gyermekek világlátását. Volt olyan résztvevőnk, aki idén nem tud jönni, de felajánlotta a segítségét a táborépítésnél. Ezek az apró győzelmek hatalmas boldogságot jelentenek nekünk” – mondja Kakuk Timika a tábor ötletgazdája és vezetője.

Az idei tábor költségeinek előteremtése egy rendkívüli összefogás eredménye. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei márciusban több mint 360.000 Ft-ot perselyeztek össze. Szerencsére neves adományozók is a tábor mellé álltak. A Hétcsoda főtámogatója a Cargill, amely 1,2 millió forinttal járult hozzá a tábor megvalósításához. A cég munkatársai önkéntesként is részt vesznek a programban: segítik a tábor logisztikai feladatait, de részt vállaltak egy környezettudatos program lebonyolításába is. A Coca Cola Magyarország, a Nestlé Hungaria Kft., a Kométa és a Katica Kft. pedig termékeket ajánlott fel. Pénzadománnyal segített még a Biomed Kft. is, valamint a költségvetés egy részét a Remény program keretében pályázaton nyerte el a szervezet ifjúsági tagozata. Mindemellett 1359-es adományvonalon befolyt összegből is jutott a táborban lakó gyerkőcök étkezésének finanszírozására.