Gyűjtést indít a Magyar Vöröskereszt a törökországi földrengés károsultjainak megsegítésére. A Török Vörösfélhold Nemzeti Társaság nemzetközi segítséget kért a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségétől (IFRC).

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok – így a hazai legnagyobb humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt is – felhívást tesz közzé a lakosság, a vállalatok és intézmények körében, hogy pénzadománnyal segítsék a törökországi földrengés károsultjait. A pénzadományokat a Magyar Vöröskereszt belföldi átutalás esetén a K&H Bank 10405004-00026543-00000004 számlaszámára várja. A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”TÖRÖKORSZÁG”.

2011. október 23-án a kora délutáni órákban erős, a Richter skála szerinti 7.2-es erősségű földrengés rázta meg Törökország keleti részét. A Török Vörösfélhold a kezdetektől nagy erőkkel nyújt segítséget a helyszínen. A katasztrófa bekövetkezte utáni órákban Krízisközpontot állítottak fel a Török Vörösfélhold ankarai Katasztrófa Menedzsment Központjában, valamint több helyi Vörösfélhold Katasztrófa Menedzsment kirendeltségen.

A Török Vörösfélhold a földrengés által sújtott térségbe irányította erőit: 129 katasztrófavédelmi szakembert, valamint több száz önkéntest, akik egyből megkezdték az érintett lakosság ellátását. Mivel 2262 épület semmisült meg, ezért az otthonukat vesztett családok számára sátortáborokat emeltek és 3 ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki, ahol ellátást és segélycsomagokat kapnak. Eddig 6377 sátrat, 16 888 takarót, élelmiszercsomagokat és higiénés eszközöket osztottak ki a fedél nélkül maradt lakosságnak. A befogadóhelyeken mobil konyhák is működnek, hogy meleg ételt tudjanak biztosítani az ott elhelyezett emberek számára. A Török Vörösfélhold önkéntesei pszichoszociális ellátást is biztosítanak, hogy az érintett családok könnyebben feldolgozzák az őket ért traumát.

A legfrissebb információk szerint eddig 534 halálos áldozata, 2300 sérültje van a Törökország keleti részét, október 23-án megrázó földrengésnek. A romok alól eddig 185 túlélőt emeltek ki a kutató-mentő csapatok.

A kutató-mentő tevékenységről valamint az egészségügyi ellátásról a Török kormány által a helyszínre küldött csapatok gondoskodnak, melyek Törökország 44 régiójából, 37 különböző szervezettől érkeztek a helyszínre. Jelenleg 1584 személy, 10 keresőkutya és 256 munkagép vesz részt az eltűnt személyek felkutatásában. A kimentett túlélők egészségügyi ellátásáról 700 fős személyzet, 110 mentőautó, 7 légimentő és 2 tábori kórház gondoskodik.

„A kutatás-mentési tevékenység a katasztrófát követő öt napban vezethet eredményre, ez után már nagyban csökkennek a romok alatt rekedt emberek túlélési esélyei. Bár az adott helyszínen a túlélők számára komoly kockázatot jelentenek az éjszakai fagyok, a mentőkutyák munkáját viszont segíti a hűvös időjárás. Az első nap 70%, a második és az utána következő napokon már csak 10-30% a túlélés esélye, de persze lehetnek különleges esetek is, amikor akár egy héttel később is élő embert találnak a romok alatt. Várhatóan hamarosan felfüggesztik a kutatás-mentést és megkezdődik a romok eltakarítása, hogy megelőzzék az estleges fertőzésveszélyt. Törökország számos olyan szakemberrel és keresőkutyával rendelkezik, akik nagy tapasztalattal bírnak a kutatás-mentés területén, hiszen az országot több alkalommal is sújtotta már pusztító erejű földrengés, így érthető, hogy ezen a szakmai területen nem kértek nemzetközi segítséget” – mondta Balázs László a Magyar Vöröskereszt Budapesti alapszervezete, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője, aki maga is részt vett már hasonló munkálatokban, legutóbb 2009-ben az indonéziai földrengés után.

 

Háttér

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Red Cross and Red Crescent – IFRC) 187 Nemzeti Társaságot foglal magában, azaz 187 országban van jelen. Katasztrófaesemény során elsősorban a helyi Nemzeti Társaság igyekszik megbirkózni a problémával, azonban amennyiben a katasztrófa nagysága meghaladja a helyi kapacitásokat, akkor fordul segítségkéréssel az IFRC és a többi Vöröskereszt vagy Vörösfélhold Nemzeti Társaság felé. Az IFRC katasztrófa-válaszadó rendszere nagyon komplex, standardizált eszközök és mechanizmusok összessége. Rendelkezik felmérő és koordináló csapatokkal (Field Assesment Coordination Team – FACT), melyek a katasztrófa által okozott károk dokumentálásában és a szükségletek felmérésében nyújtanak segítséget, valamint olyan gyorsbeavatkozó egységekkel (ERU-Emergency Response Unit), melyek a következő szolgáltatásokat nyújtják: alaptábor, logisztika, alap egészségügyi ellátás, tábori kórház, víz és higiénia, segélyezés, valamint informatika és telekommunikáció. Ezeket a csapatokat az IFRC nagyobb katasztrófaesemények után azért veti be, hogy a nagy tömegeket érintő veszélyhelyzetekre a lehető leggyorsabban és a leghatékonyabban reagálhasson. A csoportok tagjai magasan képzett, jól felkészített szakemberek, akik rövid időn belül a világon bárhol bevethetőek.