A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat kiemelt feladatának tekinti a zökkenőmentes vérellátás megszervezését, amely a nyári hónapokban talán még inkább nehezebb feladat. Sokan, a rendszeres véradók közül is elutaznak, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma, holott naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség. Éppen ezért hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt egy nyári promócióval igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntesség e formájára.

„Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű kampányt indít idén nyáron a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat július 1-je és szeptember 1-je között. Az aktivitás fő célja, hogy a nyári hónapokban is felhívják a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, valamint arra, hogy ilyenkor is szükség van a megfelelő mennyiségű vér biztosítására. Azok, akik vért adnak, egy személyes köszönőkártyát kapnak, amelyen egy egyedi kód is található. Amennyiben feltöltik a kártyán szereplő kódot a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalra, értékes heti nyereményekre pályázhatnak, ha pedig a véradásuk tényét is megosztják a Facebookon, egyszerre két sorsolásban is részt vesznek. A kampány végén pedig további fődíjak kerülnek kiosztásra.

A heti nyertesek, egy általuk választott POKET zsebkönyvvel, valamint egy páros RepTár belépővel lesznek gazdagabbak, amellyel ellátogathatnak a szolnoki repülőmúzeumba. Azok, akik a kód feltöltése után, a végső köszönőkártyát a megosztás gomb segítségével közzéteszik az üzenőfalukon, versenybe szállhatnak a szintén hetente sorsolásra kerülő, két főre szóló Budapest Park koncertbelépőkért is.

A nyári kampány végén, a két hónapos időszak lezárásaként többek között 50 darab fitnesz karórával honoráljuk azt, hogy véradóink adtak egy órát a nyarukból. Kisorsolásra kerül továbbá 4 darab páros borkóstoló (6 bor/kóstolósor) a Laposa Pincészet felajánlásából, valamint egy két fő részére szóló két éjszakás pihenés a Budapest Mercure Hotelben, az Accor felajánlásából.

Tavaly több mint 15 ezer véradóeseményen közel 390 ezer véradó élt az önkéntesség e formájával. Különösen nagy volt azoknak a száma, akik életükben először adtak vért. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb. Jelenleg a 18-65 év közöttiek, 50 kg felettiek adhatnak vért, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből három féle készítményt állítanak elő.

A megfelelő vérellátáshoz naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség, éppen ezért a nyaralásunk során is számos helyszínen, fesztiválon találkozhatunk a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ munkatársaival. Többek között az EFOTT Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, de a FEZEN Fesztiválon is várják a véradókat.

A pontos véradóhelyszíneket és időpontokat a www.veradas.hu és www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradás mobil applikációján tudják megnézni az érdeklődők.