Egyéb kategória

A Magyar Vöröskereszt – a Nemzetközi Vöröskereszttel és a társaság Alapelveivel összhangban – arra figyelmeztet, hogy akik konfliktushelyzetben visszaélnek a vöröskereszt vagy vörös félhold emblémákkal (jogosulatlanul használják), azok adott esetben nem csak bűncselekményt követnek el, hanem súlyosan, akár életveszélyesen is veszélyeztetik a vöröskereszt szervezetek munkáját és adott esetben saját magukat is. A vöröskereszt/vörös félhold emblémák csalárd (ellenséges céllal való) használata fegyveres konfliktus idején háborús bűncselekménynek számít.

 

„Érthető, hogy a jelen helyzetben sokan szeretnének segíteni az Ukrajnából érkezőknek, azonban szeretnénk megkérni mindenkit, hogy ne használják önkényesen a Vöröskereszt emblémáját. Ezzel nem csak törvényt sértenek, hanem veszélyeztetik a humanitárius segítségnyújtást és saját magukat is” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A vöröskereszt embléma nem mindenkié: a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok emblémájának használatát nemzetközi szerződések és nemzeti jog szabályozza. Ennek megfelelően nevesített azoknak a köre, akik jogosultak használatára. Fontos, hogy békeidőben, illetve konfliktus idején a használat szabályai különböznek egymástól!

Békeidőben az embléma használata jelzésértékű. A vöröskereszt nemzeti társaságok tevékenységeik során használhatják. Konfliktus esetén viszont már erős védelmi funkciója is van: a Genfi Egyezményeknek megfelelően védelmi célokra kizárólag a honvédség egészségügyi alakulatai, személyzete és felszerelésük , illetve a vöröskereszt társaságok használhatják. A védelmi cél azt jelenti, hogy az embléma jelzi azt, hogy a nemzetközi jog ezek részére védelmet ír elő. Használhatják még polgári kórházak, illetve olyan polgári egészségügyi egységek (kórházak, elsősegélynyújtó állomások stb.), amelyeket az illetékes hatóságok ilyenként elismertek és az embléma viselésére felhatalmaztak.

Az emblémahasználat részleteiről a Magyar Vöröskereszt weboldalán található bővebb információ.

Mindazok, akik a vöröskereszt, vörös félhold emblémákat utánozzák, jogosulatlanul alkalmazzák, jogsértést vagy bűncselekményt követnek el, vagy akik éppen álcázásra használják, tehát így akarnak harcosokat vagy katonai alakulatokat védeni, súlyosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot.